Post Image

Підготовка сценарію для відео завжди починається з визначення типу відеоролика та його цілей.

Відеоролик може виконувати різні функції, залежно від його типу. Це може бути промо-відео, іміджевий ролик, навчальний (лекція, вебінар, інструкція) чи соціальний. Також важливий формат, наприклад:

  • ігрове відео (основна дія розігрується акторами)
  • анімаційний ролик (візуальний ряд намальований та анімований)
  • промо (комбінація анімованих елементів, зображень, коротких відео).

Кожен тип та формат відео потребує свого підходу на етапі написання сценарію. Якщо ви знімаєте інтерв’ю, деталізований сценарій вам, певно, не знадобиться. Достатньо буде продумати список запитань та тем, визначитися із місцем зйомки та головними героями. Для ігрового рекламного ролика доведеться ретельно продумувати персонажів, їхні дії та репліки. Для анімаційного — обов’язково супроводжувати сценарій розкадруванням. Але давайте по порядку. На якому етапі потрібно продумувати сценарій? І які взагалі є етапи у створенні відеоролика? 

Ми підготували шаблон для створення сценарію, який ви зможете отримати абсолютно безкоштовно!

Етапи створення відеоролика

  1. Розробка концепції та постановка технічного завдання. Простіше кажучи, визначення основних цілей, задач, які відео повинне виконувати, і пошук найкращої ідеї для реалізації цих цілей. 
  2. Тритмент, сценарій, сторіборд. Ці три терміни тісно пов’язані між собою, їх ми і розглянемо детальніше згодом. 
  3. Розрахунок бюджету.
  4. Підготовка до зйомки/анімації.
  5. Зйомка
  6. Постпродакшн.

Як бачимо, сценарій потрібен вже на перших етапах роботи відео. Та чи завжди він необхідний, і в яких випадках можна обійтися без нього?

Навіщо потрібен сценарій?

Сценарій детально розкриває головну ідею відео, містить всю необхідну інформацію для якісної та ефективної зйомки. Грамотно продуманий сценарій допомагає більш ефективно спланувати весь знімальний процес. Адже у сценарії не лише описується сюжет, а й вказуються локації, реквізит, опис героїв та навіть настрій майбутнього ролика. Все це допомагає більш точно прорахувати бюджет на зйомку чи анімацію, а також підготуватися всім учасникам зйомок, від режисера до гримерів чи стилістів.

З чого почати?

Щоб написати хороший сценарій для відеоролика, починайте з ланцюжка “ЦА – інсайт – ідея”. Перш ніж продумувати сюжет ви маєте чітко зрозуміти, до кого ви звертаєтеся, на які емоційні важелі хочете надавити, і як це сформулюєте, щоб інформація точно дійшла та закарбувалася у свідомості (чи підсвідомості) вашої цільової аудиторії.

Підготуйте тритмент.

Тритмент — це стислий (до однієї сторінки) опис майбутнього відео, ідеї, короткий виклад подій та структури, опис головних персонажів, емоцій. В деяких випадках тритменту буває достатньо для підготовки відео, і деталізований сценарій не потрібен.

Пам’ятайте про хронометраж.

Одразу продумайте, скільки часу займатиме ваше відео, і в ході написання сценарію тримайте цю інформацію в голові. Слідкуйте за синхронізацією відеоряду та озвучки. Пам’ятайте, що репліки персонажів не можуть бути довшими чи коротшими за тривалість сцени із цими персонажами. Для перевірки користуйтеся онлайн-сервісами з вирахування хронометражу надрукованого тексту.

Конструктивні описи

Прописуйте чіткі та зрозумілі описи інтер’єру/екстер’єру, костюмів, персонажів, їхнього віку, зовнішнього вигляду чи соціального статусу. Уникайте зайвих епітетів, які не несуть жодної корисної інфомації. Описуйте все простим короткими фразами. 

Сторіборд, або розкадрування

Робіть сторіборд, якщо необхідно. Якщо ваш відеоролик має складну сюжетну структуру, якщо потрібна яскрава візуалізація, якщо ви готуєте анімаційний ролик — у всіх цих випадках вам необхідно готувати сторіборд. Він допомагає знімальній команді зрозуміти, як саме знімати, аи вийшом цікавий та красивий відеоряд. 

Правильне оформлення

Не забувайте про нумерацію сцен та кадрів. Окремо прописуйте різні види текстового супроводу, такі як пряма мова (діалоги), закадровий голос, субтитри, текстові плашки. 

Зазвичай, сценарій роділяється на дві колонки. Зліва розміщується розкадрування, або опис кадру. Справа прописується текст (репліки, закадровий голос, субтитри, і т.д.). Вгорі вказується ім’я клієнта, проект, ім’я сценариста, або команди, що працює над сценарієм. Також зазначається дата проекту, хронометраж майбутнього відео. 

Завантажуйте безкоштовний шаблон з правильною структурою оформлення сценарію:

Сценарій – важлива частина роботи над відео, якщо хочете створити історію, яка захопить та втримає увагу глядача. Якісний сценарій безпосередньо впливає на впізнаваність бренду та лояльність цільової аудиторії. 

Можливо вам також буде цікаво:
Етапи створення анімаційного ролику